Alla inlägg under november 2009

Av Maria och Jimmy - 23 november 2009 22:01

Idag har vi haft en gnällig Saga:(


I förmiddags var vi på mammagrupp på habiliteringen. Trevligt som vanligt. Sista gången för denna terminen. Hoppas jag kan lyckas få ihop det så jag kan gå även när jag börjat jobba nästa termin. Saga var inte riktgit på g när vi var där och i eftermiddag och ikväll har det mest varit gnäll. Inget har varit riktigt roligt. Nu sover hon gott, hoppas det fortsätter så hela natten. Vi är ju bortskämda med att hon sover från ca halv åtta till ca sju på morgonen. Vaknar hon till, stoppar hon själv in nappen och somnar gott om.


Imorgon ska vi åter till öronläkaren. Hörseltest och titt i de små öronen. Sist vi var där diskuterades det om ev operera in rör, får höra vad de har att säga imorgon. Känns alltid lite jobbigt när man har dessa besök framför sig. Man vet aldrig vad det leder till: antingen går man hem glad och lättad eller med lite oro, nya frågor, nya besök...


God natt!

Maria

Av Maria och Jimmy - 20 november 2009 20:35

Igår var Sagas logoped och specialpedagog här för en liten teckenkurs. Deltog gjorde farmor, farfar, mormor och morfar. Än en gång blir det påtagligt/blir man påmind om hur otroligt viktigt det är att Saga får vara i en tecknande miljö. Hon behöver många tecknande förebilder. Det finns inget "talande" barn som bara har 2 förebilder...

Även om Saga förstår en del av det vi säger till henne behöver hon tecken! Hon behöver tecken för att göra sig förstådd och för att lättare förstå vad vi säger till henne. Hon kan teckna sova men inte på långa vägar säga "sova". Hon kommer behöva tecken i många år framöver.

Det gäller att vi i hennes omgivning ligger steget före!

Idag blev vi alla inspirerade till att ta upp våra teckenträffar!


Efter vår lilla lektion åt vi en god middag!


  

Inte världens bästa foto;)


Om det är någon som brukar träffa Saga och som känner att han/hon skulle vilja kunna några tecken kan jag tipsa om denna sida:

http://www.ur.se/Teckensprakswebben/Startsida/

Gör "lektionen" som heter babytecken så kan du många användbara tecken!


Trevlig fredag!

Maria

Av Maria och Jimmy - 17 november 2009 20:01

Dagen började med teckenkurs. Idag fick vi lära oss några "jultecken". Kan vara bra att kunna nu när denna mysiga högtid faktiskt närmar sig.

Både jag och Jimmy har fått det omtalade vaccinet. Nu är det bara Saga kvar. Tydligen ska de börja kalla de små i vecka 49 här i Skåne.


Lilltjejen har 7 synliga tänder nu! 2 till, tror jag, är på väg att bryta igenom. Lite extra gnäll får man på köpet;)

Envis är hon till max. Försöker få henne att gå lite då och då under dagen (man blir så trött i ryggen) När hon inte vill gå längre sätter hon sig ned. Besätämt. Allra helst vill hon att vi håller henne under armarna, försöker få henne att hålla i händerna. I bästa fall går hon några steg sen släpper hon bestämt och så ska man hålla under armarna igen. Envis, envis, undra vart detta ska sluta.


Ikväll har vi lekte en stund med Babba och Bibbi. Än gör hon ingen skillnad på dem (tar rätt figur).

Jag har tagit fram en bil som de små kan åka i. Idag tog hon själv Babba, la "den" i bilen, puttade iväg bilen och gjorde "billjudet"! Sötis!


I morgon ska jag prova på hur det är att arbeta;) Tre timmar pedagogisk afton.


Kram från Maria med en öm arm.

Av Maria och Jimmy - 13 november 2009 20:48

Känner mig glad...

Glad över att jag skrev inlägget Livet och glad över alla kommentarer som kommit på just det inlägget!

Tack till alla er som skrivet. Som delar med er av era tankar och känslor. Tack till er som försöker och vill förstå vad vi går igenom! Tack för alla värmande ord! Tack!


Maria

Av Maria och Jimmy - 13 november 2009 16:27

I veckan träffade vi Sagas logoped och sjukgymnast. Vi fick med oss hem tjejens Mål för kommunikation.

Skriver dem i korthet här. Tänkte att det kanske kan vara intressant att läsa och se vad vi sysslar med och varför!



Långsiktigt mål:

Saga skall utifrån sina behov och föruttsättningar kunna förstå och använda tecken/ord i vardagliga situationer.


Delmål 1: Saga skall mer regelbunde använda performativ kommunikation, dvs rikta sig till någon för att uttrycka avsikt.

Plan: föräldraran hjälper Saga att peka på föremål och bilder, benämner med ord och tecken. Stimulera Saga att härma mimik.


Delmål 2: Saga skall kunna imitera ljud hon redan har.

Plan: föräldrarna gör ljud som Saga har och uppmanar Saga att imitera. Saga lyssnar på "första låten", lyssningsövningar babba och bibbi (Bablarna). Saga uppmuntras att härma Indianljudet och Tarzanljudet.


Delmål 3: Saga skall förstå några ord/tecken i återkommande vardagliga situationer.

Plan: Saga får höra ett ord många gånger, förstå att det hör ihop med ett specifikt föremål. Sedan förstå att föremålet hör ihop med en bild/foto... Teckenpärm... Teckna med Sagas händer.


Delmål 4: Saga imitera tecken.

Plan: Föräldarna gör tecken med Sagas händer. Saga plocka föremål/bilder ur påse. Benämna med ord och tecken samt forma tecknet med Sagas händer. Föremålet/bilden postas i en låda.


Trevlig fredagkväll på er kära bloggläsare! (Ca 60 per dag, WOW!)

Kram Maria


Av Maria och Jimmy - 12 november 2009 20:49

I helgen lärde mormor, morfar och moster Emma Saga att göra högt upp till fåglarna!

Detta kör hon hårt med just nu. Hon härmar en dirket när man gör det. Sitter hon och gör det själv tittar hon på en och bara väntar på att man ska lyfta upp sina armar. Gullunge!

  

Sååå högt upp...!


Efter en tids träning har hon även lärt sig att göra Indianljudet!

Nästa ljud vi ska träna, enligt logopeden (alltså inget eget påhitt!), är Tarzanljudet! (Ljudar ööööö och slår sig mot bröstet.)

 

  


Ur Språkutveckling för handikappade barn, Karlstamodellen: syftet med ljudimitationsövningaran är att locka barnet att göra ljud som hon inte gör på egen hand. Genom de övningar som föreslås ges barnet artikulatorisk träning (mungymnastik) till att göra svenska talljud. Tanken är att barnet ska lockas göra ljud vid läpparna, vid tänderna, mot hårda och mjuka gummen och att barenet ska lära sig att utnyttja såväl läppar som tungspets och tungrygg i ljudbildningen.

 

Trevlig kväll! /Maria

Ovido - Quiz & Flashcards